• MET DEZE 7 PREVENTIETIPS BEN JE FIETSENDIEVEN TE SLIM AF

MET DEZE 7 PREVENTIETIPS BEN JE FIETSENDIEVEN TE SLIM AF

In 2016 is er 96.507 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, dat zijn 264 gestolen fietsen per dag. Niet iedereen doet aangifte, waardoor het werkelijke aantal drie tot vier keer hoger wordt geschat.  Vooral elektrische fietsen moeten het steeds vaker ontgelden. Door je fiets goed te beveiligen met de juiste sloten, verklein je de kans op fietsendiefstal. In dit artikel leggen we uit hoe je fietsendieven te slim af bent.

 

GEBRUIK EEN EXTRA SLOT

Veel fietsen zijn standaard uitgerust met een ringslot. Dit slot alleen geeft niet genoeg beveiliging, want fietsendieven pakken de fiets zo op en gooien hem zonder pardon in de auto. Gebruik daarom altijd minimaal twee sloten, zoals een kabelslot of kettingslot. Met een extra slot kost het fietsendieven meer tijd om de fiets los te maken en dat schrikt ze af.

 

SLOT MET ART-KEURMERK

Fietssloten die voldoen aan de eisen van stichting ART krijgen het ART-Keurmerk. Het aantal sterren geeft aan hoe goed het slot beschermt tegen fietsendiefstal. Veel verzekeraars eisen dat het slot een ART-Keurmerk heeft als je de fiets verzekert. Daarover lees je meer in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Voor fietsen is een slot met twee sterren voldoende.

 

VASTZETTEN AAN EEN ONVERPLAATSBAAR VOORWERP

Zet de fiets altijd vast aan een onverplaatsbaar voorwerp. Denk hierbij aan een fietsenrek, lantaarnpaal of hek. Dit maakt het moeilijker om de fiets mee te nemen. De fietsendief moet meer moeite doen, waardoor de kans dat hij op heterdaad wordt betrapt groter is. Jouw fiets slaat hij dan liever even over.

 

DE PLEK VAN HET SLOT

Maak het kabelslot of kettingslot zo hoog mogelijk vast aan het frame en het voorwiel. Zorg dat het slot de grond niet raakt, want dan kan het kapot geslagen worden met een steen of hamer. Zet de fiets nooit alleen vast aan het voorwiel. Deze is namelijk makkelijk los te maken, waardoor de fiets alsnog meegenomen wordt.

 

STAL DE FIETS IN HET ZICHT EN OP EEN VERLICHTE PLEK

Stal de fiets op een plek waar hij goed is verlicht en in het zicht staat. Een fietsendief opereert liever niet op plekken waar de kans groot is dat iemand hem ziet.

 

ZET DE FIETS BINNEN

Zet de fiets op openbare plekken in een beveiligde fietsenstalling en zet hem thuis altijd in de schuur. Heb je thuis geen schuur of garage? Gebruik dan een muuranker waarmee je de fiets vastzet aan de muur.


Reacties

Note: HTML is not translated!